28 kwietnia, 2024

Mój Styl Blog

Jak żyć zdrowo, co warto kupić a co nie?

Jakie są zalety miodu gryczanego?

Miód gryczany to bardzo pożywny miód wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar z kwiatów gryki.

Gryka ma maleńkie kwiaty, co oznacza, że pszczoły wytwarzające miód gryczany muszą bardzo ciężko pracować, aby zebrać wystarczającą ilość nektaru. Z gryki można również wytworzyć kaszę i mąkę gryczaną. Zmielona kasza gryczana jest często używana jako substytut jasnej mąki, można z niej zrobić wiele potraw, ale w przeciwieństwie do pszenicy, gryka nie jest trawą.

Jakie są zalety miodu gryczanego?

Zdrowy i bogaty w składniki odżywcze miód gryczany

Miód gryczany nie jest tak słodki jak inne gatunki miodu. Jest również bogatszy w niektóre przeciwutleniacze, więc może być zdrowszy niż inne, słodsze rodzaje miodu. Kasza gryczana jest bogata w witaminy i jest uważana za bardzo zdrową żywność, więc miód z gryki jest również jednym z najzdrowszych i wartościowych miodów. Miód gryczany może mieć kolor od ciemnofioletowego, przez brązowy do czarnego. Ogólnie wygląda jak przeciętny miód w kolorze bursztynu z lekko czerwonawym, głębokim odcieniem.

Główne zalety miodu gryczanego polegają na tym, że wspomaga gojenie organizmu, wspiera funkcje odpornościowe i wzmacnia przeciwutleniacze. Świetnie nadaje się również do łagodzenia bólu gardła i kaszlu. Niektórzy ludzie używają nawet miodu gryczanego jako produktu do pielęgnacji skóry, ze względu na jego właściwości gojące i antyseptyczne. Spożywanie miodu gryczanego może również zwiększyć poziom przeciwutleniaczy w organizmie.

Stosowanie miodu na rany jest korzystne, ponieważ odprowadza wilgoć z ran i pomaga wyeliminować bakterie. Ponieważ ma dużo cukru i niskie pH, miód gryczany może również zapobiegać rozwojowi bakterii i innych drobnoustrojów w ranie. Wiele gatunków miodów znajdziemy również w kosmetykach do pielęgnacji skóry. Jako ogólny suplement zdrowotny możesz przyjmować surowy miód łyżką lub mieszać go z ulubionym jedzeniem lub napojem. Miód gryczany jest również doskonałym w pełni naturalnym słodzikiem do wszelkich posiłków lub deserów. Możesz mieszać go z płatkami owsianymi, naleśnikami, goframi, koktajlami lub wypiekami, możliwości są nieograniczone.