17 czerwca, 2021

Mój Styl Blog

Jak żyć zdrowo, co warto kupić a co nie?

Wyposażenie cukierni i piekarni

Każda piekarnia potrzebuję odpowiedniego wyposażenia, z pewnością potrzebny będzie wydajny piec, dzięki niemu będziemy mogli szybko przygotowywać różnego rodzaju wypieki.

Obecnie mamy do wyboru bardzo wiele nowoczesnych pieców które posiadają możliwość programowania różnych faz pieczenia, możemy za pomocą panelu kontrolnego bardzo łatwo nastawić temperaturę oraz czas. Możemy także oczywiście automatycznie zmieniać temperaturę w czasie pieczenia. Z pewnością jest to bardzo dobry pomysł dla właścicieli większych restauracji, gdzie należy przygotowywać posiłki szybko.

Wyposażenie cukierni i piekarni

Specjalistyczne piece wsadowe dla cukierni

W przypadku cukierni ważne są piece które będą utrzymywały odpowiednią wilgotność podczas działania, wykorzystuje się także piece obrotowe, dzięki którym będziemy mogli poddawać obróbce termicznej ciasto równomiernie z każdej strony. Naturalnie obecnie stosowane piece posiadają kontrolę prędkości obrotu, możemy dostosować ją do naszych potrzeb. Oczywiście możemy często spotkać dość wysokie piece gdzie będziemy mogli na poszczególnych półkach ułożyć duże ilości ciasta, z pewnością wpłynie to bardzo pozytywnie na wydajność tego rodzaju pieca.

Warto zwrócić uwagę na podgrzewacze które szybko pozwalają wytwarzać parę, dzięki temu możliwe jest szybkie przygotowanie następnego wkładu. Dzięki temu wydajność w piekarni może znacznie wzrosnąć, pamiętajmy także aby dobrać odpowiednio półki, wysokość pieca, oczywiście od wielkości będzie zależała ilość ciasta jakie można będzie nie wypiekać. Naturalnie nowoczesne piece posiadają także połączenie z internetem bezprzewodowym, dzięki czemu będziemy mogli kontrolować niektóre parametry przy pomocy telefonu komórkowego czy też innego urządzenia przenośnego, z pewnością będzie to funkcja bardzo wygodna.

W przypadku urządzeń dla przemysłu cukierniczego z pewnością najpopularniejsze są piece wsadowe elektryczne, ten rodzaj zasilania z pewnością jest bardzo uniwersalny. Pamiętajmy bowiem iż nie wszędzie, nie w każdym lokalu gastronomicznym będziemy mieli dostęp do linii gazowej, dlatego też rozwiązanie elektryczne bardzo dobrze sprawdzi się w tym przypadku. Dodatkowo warto zwrócić uwagę iż nagrzewnice elektryczne będą pozwalały na bardziej kontrolowane lepszą kontrolę temperatury.